Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2013

Πως να φτιάξω μια σελίδα (Page) στο Facebook

Η εταιρία Presence η οποία ασχολείται με την ανάπτυξη ιστόσελίδων τόσο στο διαδίκτυο όσο και σε συσκευές κινητής τηλεφωνίας, ετοίμασε αποκλειστικά για το GreekTuts, έναν πλήρη και επεξηγηματικό οδηγό για την δημιουργία σελίδων στο Facebook.

Εισαγωγή

Για την δημιουργία μιας σελίδας στο Facebook χρειαζόμαστε τα εξής:

1. Έναν ατομικό λογαριασμό στο Facebook που θα χειρίζεται τη σελίδα. (administrator της σελίδας)

2. Την εφαρμογή που θα μας δώσει την δυνατότητα να δημιουργήσουμε τη σελίδα. (ads and pages)

3. Ρύθμισεις της σελίδας.

4. Δημιουργία νέων tabs στη σελίδα μας με τη βοήθεια της εφαρμογής Static FBML.

Ποιές είναι οι προαπαιτούμενες γνώσεις για να μπορέσει κάποιος να φτιάξει μια σελίδα?

Να έχετε ήδη φτιάξει έστω και μια φορά έναν Facebook λογαριασμό.
1. Ατομικός λογαριασμός στο Facebook

Αυτό είναι εύκολο!! (Πρώτο λάθος)

O λογαριασμός που θα χειρίζεται την σελίδα δεν είναι απαραίτητα ο προσωπικός μας. Δηλ. του ατόμου που έχει αναλάβει να φτιάξει τη σελίδα.

Μπορεί να χρειάζεται να ανοίξουμε καινούριο λογαριασμό στο όνομα του ενδιαφερόμενου. Οπότε πρώτα πρέπει να ξέρουμε από ποιό λογαριασμό θα ανοιχτεί η σελίδα. Η με πιο απλά λόγια, ποιός θα είναι o administrator της σελίδας.

Αν ο λογιαριασμός δεν είναι ο δικός μας, τότε ρωτάμε αν ο λογαριασμός από τον οποίο θέλουμε να φτιάξουμε τη σελίδα υπάρχει ήδη.

Αν υπάρχει φροντίζουμε να πάρουμε τα στοιχεία εισόδου.

2. H εφαρμογή Ads and Pages

Κάνουμε login στο λογιαριασμό που έχουμε αποφασίσει να είναι administrator της σελίδας. Πού πάω για να φτιάξω την Facebook σελίδα μου?

Δεν υπάρχει κάποιο μαγικό κουμπάκι γι’αυτό, μην ψάχνετε! Στο πεδίο search του Facebook πάνω, γράφουμε “Ads and Pages” και επιλέγουμε το αποτέλεσμα.

Στο περιβάλλον της εφαρμογής επιλέγουμε το tab “Pages” και πατάμε το κουμπί “Create a Page”.

Στο “Official Page” της επόμενης σελίδας πρέπει να ορίσουμε το είδος της σελίδας (“Create a Page for a:”) και το όνομά της (“Page name”).

Αν βάλετε όνομα σελίδας “test page” αυτό θα εμφανίζεται στο πάνω μέρος της σελίδας και θα είναι το βασικό στοιχείο της και για τις αναζητήσεις. ΠΡΟΣΟΧΗ: Το όνομα μιας σελίδας δεν αλλάζει μετά, οπότε καλύτερα να αποφασίσετε το σωστό όνομα σε αυτό το βήμα. Αν πραγματικά πρέπει να το αλλάξετε θα πρέπει να δημιουργήσετε νέα σελίδα.

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αντιγράψετε τα tabs που είχατε δημιουργήσει από την παλία σας σελίδα στην καινούρια.

Αποδεχόμαστε ότι έχουμε την άδεια για τη σελίδα και πατάμε το κουμπί “Create Official Page”.

Η σελίδα μας έχει πλέον δημιουργηθεί.
3. Ρύθμισεις της σελίδας

Επιστρέφοντας στο προφίλ από το οποίο δημιουργήσατε τη σελίδα, στην λίστα με τις εφαρμογές που έχουν προστεθεί αριστερά, θα έχει προστεθεί και η “Ads and Pages”.

Κάντε κλικ στο link για να βρεθείτε στο περιβάλλον ρυθμίσεων της σελίδας σας.

Δεν θα εξηγήσουμε σε αυτόν τον οδηγό κάθε μια από τις επιλογές ρυθμίσεων. Θα δούμε σε γενικές γραμμές τις πολύ βασικές ρυθμίσεις και τι μπορούμε να κάνουμε από αυτό το διαχειριστικό.

Στην επιλογή των “Settings” ξεκινώντας δηλώνουμε στο πεδίο “Country Restrictions” χωρίς να είναι υποχρεωτικό την χώρα με την οποία συνδέετε η σελίδα μας. ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν δηλώσουμε εδώ κάποια χώρα, τότε η σελίδα σας θα είναι ορατή μόνο για τους χρήστες που προέρχονται από την χώρα αυτή. Αν αφαιθεί κενό τότε όλοι οι χρήστες του facebook θα μπορούν να βλέπουν τη σελίδα αυτή.

Αντίστοιχα με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί και το πεδίο “Age Restrictions”

Πολύ σημαντικό είναι το πεδίο “Published”

Από εδώ ορίζουμε αν το περιεχόμενο, δηλ. η σελίδα μας, θα είναι διαθέσιμη στους χρήστες για να τη δουν. Αν για κάποιο λόγο η σελίδα σας δεν θέλετε να είναι ορατή στο κοινό, απλά επιλέξτε το “Unpublished”.

Πατήστε “Save Changes” για να ενεργοποιηθούν οι αλλαγές που κάνατε. Τα κουτιά που εμφανίζονται στη σελίδα από το Applications και κάτω, αφορούν τις εφαρμογές τις οποίες είτε είναι προεγκατεστημένες είτε μπορούμε να προσθέσουμε αργότερα στη σελίδα μας.

Για ποιό λόγο χρειάζομαστε να προσθέσουμε εφαρμογές σε μια σελίδα? Είναι υποχρεωτικό?

- Αν θέλουμε να προσθέσουμε περισσότερη λειτουργικότητα στην σελίδα μας, χρειάζετε να προσθέσουμε κάποιες εφαρμογές.

- Όχι, δεν είναι υποχρεωτικό. Ανάλογα με το τι χρειάζεται να δείχνουμε στη σελίδα κάθε φορά.

Τί είναι μια facebook εφαρμογή? Πώς μπορώ να την προσθέσω στη σελίδα μου? Μπορώ να βάλω όποια εφαρμογή θέλω? Ένα παράδειγμα?

- Μπορούμε σε γενικές γραμμές να θεωρούμε τις facebook εφαρμογές μικρά προγράμματα που τρέχουν εντός του facebook με σκοπό την ενημέρωση, τη διασκέδαση κα.

- Στην κεντρική σελίδα μιας εφαρμογής, αριστερά στη λίστα επιλογών κάντε κλικ στην επιλογή “Add to my Page” επιλέξτε από το νέο μενού επιλογών τη σελίδα που έχετε φτιάξει και πατήστε το κουμπί “Add to Page”

ΠΡΟΣΟΧΗ: Υπάρχουν εφαρμογές οι οποίες δεν έχουν την επιλογή “Add to my Page”. Αυτό εξαρτάται από τον developer μιας εφαρμογής.

- Σαν παράδειγμα μπορούμε να δούμε την εφαρμογή “Static FBML” στο επόμενο βήμα.

4. Δημιουργία νέων tabs στη σελίδα μας με τη βοήθεια της εφαρμογής Static FBML

Τα tabs μιας Facebook σελίδας είναι σαν τα γνωστά tabs μιας οποιαδήποτε σελίδας. Ενότητες με συγκεκριμένο περιεχόμενο και λειτουργία.

Το πρώτο από τα default tabs για όλες τις σελίδες είναι το tab “Wall”. Σκοπός του είναι να προβάλλει νέα και σχόλια σχετικά με το θέμα της σελίδας.

FBML σημαίνει Facebook Markup Language και είναι το αντίστοιχο της HTML για το περιβάλλον του Facebook.

Περιέχει δικά της στοιχεία για την εμφάνιση του περιεχομένου μιας Facebook σελίδα με καλύτερο τρόπο. Η HTML δεν είναι αρκετή για να φτιαχτεί μια σελίδα στο Facebook?

Αυτό εξαρτάται από την πολυπλοκότητα της σελίδας αυτής. Υπάρχουν πράγματα που με απλή HTML δεν μπορούν να γίνουν στο Facebook.

Για παράδειγμα δεν μπορώ να ανεβάσω flash αν δεν χρησιμοποιήσω FBML. Κι αύτο γιατί η συμπεριφορά ενός flash object διαφέρει από του flash object που παίζει στις HTML σελίδες.

Για περισσότερες πληροφορίες για το τι μπορείτε να κάνετε με την FBML δείτε εδώ: http://wiki.developers.facebook.com/index.php/FBML Γιατί χρειάζομαι την εφαρμογή Static FBML? Πώς θα την βάλω στη σελίδα μου?

Όταν δημιουργούμε για πρώτη φορά μια σελίδα, εκείνη ξεκινά με τα default tabs. Αυτά είναι τα Wall, Info, Photos, Discussions κ.α. Για να προσθέσουμε tabs με δικό μας (custom) περιεχόμενο στη σελίδα, θα πρέπει να προσθέσουμε σε αυτή, την συγκεκριμένη εφαρμογή.

Κάνοντας αναζήτηση στην κεντρική του Facebook για “Static FBML”, σαν πρώτο αποτέλεσμα παίρνουμε την εφαρμογή που μας ενδιαφέρει.

Για να γλιτώσετε την αναζήτηση μπορείτε να βρείτε link κατευθείαν στη εφαρμογή μέσα από το edit panel της σελίδας σας.

Κλικάρουμε και στη συνέχεια επιλέγουμε “Add to my Page” επιλέγοντας τη σωστή σελίδα από τη λίστα επιλογών. Μετά την προσθήκη της εφαρμογής θα προσέξετε ότι στο edit panel της σελίδας σας έχει προστεθεί το box με τίτλο “FBML – FBML”

Κάνουμε “Edit” και στην επόμενη οθόνη, συμπληρώνουμε τον τίτλο που θέλουμε να έχει το tab, το περιεχόμενο του στο πεδίο “FBML” και πατάμε “Save Changes”.

Επιστρέφοντας στη σελίδα μας (όχι στο edit panel), θα δούμε ότι έχει προστεθεί στη λίστα με τα tabs, το tab με τίτλο “FBML”. Το επιλέγουμε για να εμφανιστεί στα βασικά της σελίδας. Εκτός της λίστας επιλογής.

Tέλος με την επιλογή του tab αυτόματα εμφανίζεται και το περιεχόμενο του tab αυτόματα, που για το παράδειγμά μας είναι απλά το “test”.